top of page

Сочевиця, квасоля, нут, маш

 

 

Сочевиця - одна із найдавніших сільськогосподарських культур сімейства бобових. Батьківщина рослини - Південна Європа і Західна Азія. Широко вирощується у якості як харчової, так і кормової рослини. Сочевиця є одним із найважливіших джерел білка, здатним замінити за поживними властивостями хліб, крупу і навіть м'ясо. Ізофлавони, що знаходяться в сочевиці допомагають організму пригнічувати розвиток клітин раку. Вживання сочевиці знижує рівень холестерину у крові. Багате джерело заліза підвищує рівень гемоглобіну, нормалізує роботу серця і судин.

Так званий турецький або баранячий горох нут - один із найдавніших зернобобових (стручкових) культур, родом із Близького Сходу. Його вживали ще при дворі фараонів і стародавньому Римі. На сьогоднішній день він поширений в країнах Західної і Середньої Азії, Північної Африки, Північної Америки. Нут також традиційно вживають в середземноморському регіоні. У зернах міститься приблизно 80 важливих для організму речовин, надзвичайно поживний, користується популярністю у вегетаріанців. За смаком нут нагадує горіхи та, на відміну від квасолі або сочевиці, не відчувається крохмаль.


Квасоля - типовий рід сімейства бобових. Один з найпопулярніших бобів на Землі. Стародавня культура з історією, що налічує понад 5000 років до нашої ери. Культивіується в Європі, Азії, Африці. Налічує близько ста видів. Улюблена страва багатьох жителів планети. Одна чверть вмісту усіх речовин - білок, за якістю схожого з тваринним білком, що робить квасолю найціннішим продуктом. Крім цього, містить клітковину, крохмаль, каротин і вітаміни С, В. Багата на мікро- та макроелементи. Квасоля регулює і відновлює обмін речовин, виводить токсичні речовини, швидко насичує і втамовує голод, є справжнім антидепресантом і продуктом краси.

Маш або боби мунг, стародавня зернобобова культура походить з Індії. Цей продукт широко відомий у вегетаріанських колах. Особливо часто маш використовується в національній азіатській кухні. Смак схожий на квасолю, але має горіховий відтінок, і на відміну від квасолі не потребує замочування та швидко готується. Рекомендований дієтологами і педіатрами. У складі містить багато білка, «повільних» вуглеводів і поліненасичених рослинних жирів необхідних для серцево-судинної системи. Містить вітаміни групи В, С, Е і К. Поживний продукт, який дає почуття насичення на тривалий час.

Всі ці крупи ми імпортуємо з Туреччини, Ефіопії, Канади та Африки, а також закуповуємо на території України.

bottom of page